Amatørgartnerens bedste hjælp – også til urban gardening

Amatørgartnerens bedste hjælp – også til urban gardening

December 12, 2017 0 By Linda V. Lind

Jeg har ladet mig fortælle at denne her lille guldklump kommer hvert år, på trods af at den faktisk kan bruges flere år i træk.

Det er Haveselskabet, der sammen med Turbine Forlaget udgiver den lille hjælper “Mit Haveår”. Bogen er – af bøger – nok min mest skattede ejendom, for jeg glæder mig sådan til at tage den i brug i 2018.

Det er det skønneste lille kalenderredskab til have- og gartnerentusiaster. Jeg vil dog for god ordens skyld understrege at det ikke er en kalender i ordets egentlige forstand, men nærmere den skulpturelle byggesten til din egen personlige havealmanak.

Og der er plads til drømmene – det første der skal udfyldes er nemlig en side med overskriften “Min drømmehave”. Jeg hyggede mig  meget med at skrive det og jeg lod drømmen tage godt fat. Hvis du er nysgerrig på hvordan min drømmehave ser ud, som en lejlighedslejer uden adgang til altan eller baghave, så får du dén del til sidst i mit indlæg. Men lige nu skal det handle om “Mit haveår”.

Efter du har nedfældet din drøm af en have på skrift, er der nogle sider med plads til at skrive ønskeplanterne ind. Og her har jeg allerede skrevet hvilke tomatarter, jeg vil give mig i kast med i 2018. Lige præcis denne del tror jeg kunne gå hen og hjælpe de mange entusiaster af os, der kan have svært ved at begrænse os. Selv går jeg ind i min 3. sæson og jeg synes stadig jeg har alt for lidt plads i mine vindueskarme. I sær fordi der nu også er kommet flerårige, der også skal have plads.

Efter ønskeplanter kan man skrive om sine haveplaner og så kommer endnu et guldkorn; siderne hvor man kan skrive forspiringsprocessen ned. I sær når man kun har indendørs arealer at gøre godt med, så bliver det supervigtigt at finde ud af at brede sæsonen så langt ud som muligt, så nogle ting sås allerede i januar og februar.

Det er alt det indledende og herefter tager de enkelte måneder fat. En måned er bygget op med et faneblad, hvorpå der er skrevet en tjekliste for måneden med fif og gode råd, alt efter hvad der typisk gør sig gældende i tiden. Derefter er der lavet plads til din egen tjekliste, hvor du kan skrive dine månedsplaner ned, alt efter hvilke planter, du har og hvilke omgivelser, du har at dyrke under. Herefter er der en havelogbog; plads til at nedskrive vind og vejr og hvad der ellers kan have indflydelse på din have, hvad end den er indendørs eller udendørs eller begge dele. Det er en god måde at holde styr på planterne, deres blomstring og frugtsætning – så kan man gå tilbage og se om der har været nogle forhold tidligere på året, som kunne have indvirket på det. I sær når man bruger Mit haveår over flere år, for så begynder det først at dukke en masse mønstre op. Endelig er der sider med plads til egne noter og så et guldkorn mere – og dem er der så over 12 år – en plastlomme, hvor man kan opbevarer små ting som høstede frø til næste år, pressede blomster og lignende. Alt det vi planteentusiaster går og får lagt fra os alle mulige steder, så vi ikke kan finde det igen.

Jeg glæder mig som et lille barn til at tage fat på mit nye haveår med denne lille guldklump som min ekstra højre hånd. Sammen med Min notesbog, som jeg har skrevet om tidligere, bliver de to mine vigtigste grundsten i 2018, tror jeg.

Så hvis du er have-, plante eller urban gartner entusiast, så vil jeg bestemt anbefale dig at kigge forbi din boghandel og spørge efter den. Det eksemplar jeg sidder med har ISBN nummer 978-406-1084-0.

Rigtig god fornøjelse med din have, inde som ude, i 2018. Husk at jeg på min linkside har reserveret plads til gode private hjemmesider og blogs indenfor udvalgte emner, herunder bl.a. urban gartneri, så er du indehaver af en sådan og synes den skal deles lidt bredere, så smid mig gerne en besked på ll@lindavlind.dk, så kigger jeg nærmere på det og får lavet et link til dig på min linkside.

Hav en rigtig skøn og dejlig dag.

Herunder min egen personlige drøm om en have, skrevet ind i Mit haveår-eksemplar:

Min drømmehave består af et kæmpestort drivhus, kartofler, løg og lækre krydderurter. Da vi også spiser meget kål, skal der også være en håndfuld kål og måske forskellige rodfrugter. Det meste af haven er selvforsyningstanker, så frugt- og bærtræer og buske skal der også være plads til. Endelig skal der også være noget smukt at se på, så en rosenbue med engelske roser, der leder ind til et rosenområde med forskellige arter er en stor drøm. Her skal der også være en lille bænk. Selve rosenhaven kunne jeg godt tænke mig var omkranset af en mur af georginer. Der skal være en form for udestue, hvor citrus og andre frostfølsomme flerårige planter kan overvintre. er skal være et par bænke og borde mere, så man kan sidde ude, næsten hvor man vil.

Join my social media sunshine families