Foredrag hos Psykiatrifonden

Foredrag hos Psykiatrifonden

June 8, 2017 0 By Linda V. Lind

Nu ved jeg godt at foredrag kan lyde kedeligt, men hvis man har angst, enten som sygdom eller symptom på anden sindslidelse, så har jeg været vidne til et foredrag, som virkelig gav mig noget stof til eftertanke.

Først bliver vi taget igennem en del baggrundsviden og selv om dét også kan lyde kedeligt, så faldt der altså et par guldkorn af, som måske/måske ikke er åbenlyse, men noget, vi som sindslidende har brug for at høre tit.

Der er mange, der lider af angst. Der er lige så mange, der føler sig alene med det. Vi skal invitere andre folk ind, række ud og lade dem vide at vi nogle gange har brug for hjælp.

Jeg vil næsten vædde med at du nikker og tænker “ja, det ved jeg godt”, men de fleste har brug for at høre det igen og igen, fordi vores hjerner er gode til at narre os. Der bliver meget fint sagt at angsten vil tilrane sig magt, angsten er grådig. Og det er faktisk et rigtig godt billede, som jeg tror også ikke-angstramte kan sætte sig ind i.

Så vi skal huske at drage omsorg for os selv. Her foreslås der blandt andet at lave en behandlingsplan over hvilke triggere, man har og hvordan man kan træne dem.

Og så blev jeg introduceret til et nyt begreb: den biopsykosociale model. Der var lidt tidspres her og mit videbegær blev slet ikke tilfredsstillet, men så er det jo godt at vi har Google. Ingen tvivl om at jeg skal læse mere om det, for det tegner et helhedssyn på et menneskes sindslidelse, som jeg tror er guld værd for mange under behandling.

Anden del af foredraget var med Camilla Kjems, der stillede sig op og fortalte om sin angstsygdom. Camillas vigtigste budskab var nok at man skal lære at være sig selv. Der er så mange forventninger, vi tror andre har inde i vores hoveder, men det er okay “bare” at være sig selv. For det er jo ikke “bare”. Hvis det var så enkelt så ville vi som mennesker ikke rende rundt og prøve at leve op til alle mulige eksterne forventninger.

Jeg får selv angst som symptom på at jeg har det rigtig skidt og jeg må tilstå at jeg flere gange under Camillas oplæg sad og fik den der klump i halsen og lige skulle tage en dyb vejrtrækning. Jeg har næsten lige skrevet et indlæg om ensomhed og bare det at høre og se et andet menneske fortælle om det, der foregår inde i mit hoved, gav en rungende effekt i hele mit system. Der er én, der er ligesom mig! Ikke helt, for jeg har primært generaliserede angstsymptomer, fremfor panikangst, men det er tæt nok på.

Jeg har ikke selv nået den erkendelse Camilla har, med at det her er noget man skal indstille sig på at håndtere med mellemrum resten af livet. Jeg gik ind i udredningsforløb med tanke på at få bugt med de tilbagevendende nedture én gang for alle. Men netop derfor virkede det også så stærkt, da hun ærligt lagde det på bordet.

Camilla Kjems holder oplæg

Jeg vil ikke gå meget længere end i det, fordi du selv skal have muligheden for at opleve det i den optagede video derfra. Men der kommer en række fif og tips fra hende, som man faktisk kan overveje om noget af det kunne tages ind til eget brug. Hun nævner fx skriveøvelser, til at betragte angsten udefra, som jeg med min skriveglæde sagtens kunne drage ind i min selvhjælp – men som jeg af uransagelige årsager ikke selv har tænkt på.

Efter Camillas udadtil selvsikre og rolige oplæg, fulgte Anders, der har OCD. Det var ret tydeligt, som han selv indrømmer mod slutningen, at situationen med at holde oplæg pressede ham. Men det ødelagde ikke hans oplæg, tværtimod. Det stadfæster blot med syvtommer søm at angst ér mulig at overvinde i de små handlinger og det er måske det vigtigste budskab overhovedet. Nu kan jeg ligge på grænsen til OCD på nogle få punkter, men ikke i en grad, der fik mig til at relatere lige så stærkt, som jeg gjorde ved Camilla. Omvendt er jeg ikke et sekund i tvivl om at folk, der virkelig er ramt af sygdommen, vil få samme følelse som jeg gjorde ved Camilla. Anders havde en hudløshed, der skinnende igennem, som ved hjælp af hans ligeså jordnære ærlighed og åbenhed, bliver til noget meget smukt: et menneske, der kæmper med sin svaghed, sin sygdom og faktisk kommer ud on top.

Du ved det, jeg bliver altid glad om hjertet, når jeg ser og hører seje tabubrydere stille sig op eller på anden måde vende en sygdom til noget konstruktivt og brugbart. Når nogle trods angst, konfronterer sygdommen ved bare at stille sig til skue og sige det højt og dermed skaber mere åbenhed og mere forståelse. Det rammer mig sgu i hjertet hver gang – og et par gange sad jeg her i mit hjørne i sofaen og tog mig selv i at klappe med.

Så hvis du ikke har set foredraget “Knæk angsten”, så giv dig selv mulighed for det. Hiv et par timer ud en dag, hvor det bare er dig selv, du skal tænke på, se oplægget, skriv ned hvis det hjælper, og lad det synke ind. Og se det igen, hvis du har lyst. Personligt har jeg set det 3 gange og det siger både noget om hvor sulten man kan være efter et spejlbillede, men også og især noget om foredragets kvalitet.

Thumbs up herfra til Psykiatrifonden og de modige oplægsholdere.

Og for en nemheds skyld, så får du også linkene her:

Foredrag del 1

Foredrag del 2

10 gode råd om angst

Tak til Psykiatrifonden for at være behjælpelige med fotos og links.

Join my social media sunshine families