Hold styr på din medicin

June 13, 2017 0 By Linda V. Lind

Der er rigtig meget debat omkring medicinering af psykisk sygdom. Nogle er meget imod, nogle meget for og nogle ligger midt i mellem vandene.

Argumenterne imod handler typisk om afhængighed, bivirkninger, kemikalier i kroppen og helt op til konspirationsteorier omkring medicinalfirmaers manipulation.

Argumenterne for handler typisk om symptombehandling og en nemmere hverdag frem mod symptomfrihed.

Personligt er jeg midt mellem vandene. Jeg får og tager medicin, men aldrig uden at sætte mig ind i produktet først. Selvfølgelig har jeg bivirkninger, endog nogle gange ret voldsomme – min krop reagerer ret kraftigt på medicin, men ikke helt så meget psyken – ikke endnu. Det værste ved medicinering er at der ikke er én løsning. Hvad der skal til for den enkelte er ret individuelt, både med præparat og dosis. Derfor er vejen frem til korrekt medicinsk behandling ret udmattende, fordi det – for mig i hvert fald – er en vej brolagt med bivirkninger af forskellige karakterer: svimmelhed, besvimelse, fordøjelsesproblemer, træthed, udmattethed og humørsvingninger. Så hvorfor fortsætte?, tænker du nok.

Jeg fortsætter med medicin fordi de skrig, lyde og diskussioner, der normalt er i mit hoved op til flere timer dagligt er sænket til få sekunder få gange og ikke altid hver eneste dag. Så rammer jeg nogle dårlige perioder i ny og næ, men grundlæggende er der en bedring. Min selvskaderate er faldet drastisk, min lyst til bare at forsvinde er faldet. Men de er ikke helt væk og de påvirker stadig min hverdag i høj grad. Tankemylderet er intakt.

Mit store problem er – og det er jeg ikke ene om – at jeg kan glemme at tage min medicin. Jeg kan blive i tvivl om jeg har taget den, fordi jeg ikke kan huske det.

Så dagens blog hedder Hold styr på din medicin fordi jeg har fundet en måde, der hjælper mig til at huske og som måske også kan hjælpe dig.

Jeg har simpelthen købt en pillebog på apoteket. Den har alle ugens dage og fordelen for mig er at jeg ikke blot husker mit antipsykotiske medicin og min sovemedicin, men også mine vitaminer. Jeg er for eksempel ret afhængig af at tage mit D vitamin, da min krop ikke helt selv kan finde ud af dén del. Men har i mange perioder helt glemt det.

Så én gang om ugen sætter jeg mig ned og fylder bogen ud til næste uge. Det ændrer ikke på at jeg stadig kan glemme, men det ændrer på at jeg kan se, hvis jeg har glemt at tage noget og ved det meste kan jeg så tage det, når jeg opdager det. Det er også en slags reminder til de dage, hvor tingene kører, så jeg ikke bliver overmodig og tror jeg kan klare mig uden. For faktum er at der både er en afvænningsfase, men også en forværring, hvis jeg stopper. Jeg ved det, for jeg har prøvet det.

Er medicin noget, der bliver proppet i os, for at manipulere eller skabe afhængighed af behandlere og medicinalfirmaer? Det kan jeg ikke svare på. Jeg er ret agnostisk indrettet, så ting jeg ikke ved noget om, gør jeg mig ikke klog på. Men jeg har valgt at tro på at en overlæge i psykiatri, med sin meget lange uddannelse bag sig, ved en del bedre end jeg. Så jeg stoler på hende. Andet ville være arrogant. Men derfor kan man godt stille spørgsmål, faktisk er det sundt at stille spørgsmål, for det viser bare at man ikke er ligeglad. I mit hoved tænker jeg at min medicin og hvad der virker, er med til måske at give min overlæge en pejling på hvad diagnoseflasken peger på, når den stopper sin rundtur. Jeg blev taget af det antidepressive, fordi det ikke hjalp på alt det der foregik i mit hoved og kom over på antipsykotisk, som så gør en lille forskel i hverdagen. Og ja, der ér bivirkninger. I skrivende stund er jeg lige blevet sat op i dosis og har fået nyt sovemedicin, hvilket har bevirket at jeg har afsat min arbejdsvagt i morgen, så min krop får ro her i de første 24-48 timer til at tackle ændringen. Så det påvirker selvfølgelig min hverdag i forhold til forholdsregler, jeg bliver nødt til at tage. Til gengæld har jeg en forstående chef og nogle søde kolleger, der er sat ind i, hvad der foregår og derfor også har større forståelse, når jeg rammer de dårlige dage eller har brug for hjælp.

Så omkring medicin: vid hvad du kommer i din krop, stil spørgsmål hvis der er noget, du er i tvivl om, eller hvis du har mistanke om bivirkninger, der ikke står i materialet. Og hold styr på medicinen, så du husker at tage den fast, så du ikke skal starte forfra hele tiden, på en ny proces med gentagne bivirkninger.

Har du nogle fif til at huske medicinen? Hvilke tanker gør du dig omkring medicin? Del gerne i kommentarfeltet.

Join my social media sunshine families