Sara Omar – Dødevaskeren

Sara Omar – Dødevaskeren

December 7, 2017 0 By Linda V. Lind

Du har kun tre muligheder, når du er født som en pige:

Du kan forsøge at holde ud, dræbe din stemme og gennemleve volden og undertrykkelsen som en tavs eksistens bag dit slør.
Du kan dø for din egen hånd eller en mands.
Eller du kan forsøge at bryde fri, selvom det koster dig alt. Måske endda livet.

Sara Omars debutroman ”Dødevaskeren” er en af den slags bøger, der printer sig ind i din nethinde. Det er den slags bog, som du vil huske flere år efter du har læst den og én af den slags bøger, du vil tage frem igen, genlæse og elske og forfærdes over på samme tid.

Vi følger pigen og kvinden Frmesk, der grundet sit køn og en hvid hårtot udstødes af faderen og tages ind hos sine bedsteforældre. Her vokser hun op med sin mor som sin søster, mens krig og granatnedslag, vold og voldtægt er en del af hverdagen.

”Dødevaskeren” er en roman om overlevelse, ikke bare i en grusom krig, men også som kvinde og andensrangsmenneske, hvor hendes ord ingen vægt eller indflydelse har. Det er en roman, så forfærdelig, at du sidder naglet til hver eneste side i håb om bedring. Det er en roman, så livsbekræftende i sin overlevelses styrke, at du sætter en helt anden pris på det, du har. Det er en roman, der med sin simple fortælleform rammer direkte ind i hjertet og bliver der, længe efter du er færdig med bogen.

Du er som læser fastlåst til bogen frem til sidste side og selv da, vil du læse mere. Frmesks fortælling lader til ikke at være fortalt færdig.

Sara Omar har sat sit eget liv på spil, for at løfte sløret for en verden, vi i den vestlige del af verden ikke kan se ind i – og hun gør det med en så stor selvfølgelighed at det sætter dybe og lange spor, som de færreste har modet til at efterleve.

Det er min forhåbning, at ”Dødevaskeren” bliver starten på et stort og smukt forfatterskab.

Du kan finde bogen hos Bog&Idé her

Join my social media sunshine families