Selvhjælp med Dorte Lytjes “Manifest 2018”

Selvhjælp med Dorte Lytjes “Manifest 2018”

December 20, 2017 0 By Linda V. Lind

Det siges at nød lærer nøgen kvinde at spinde. I dag skal det handle om hvordan man kan hjælpe sig selv med et business-værktøj lavet af Dorte Lytje, Manifest 2018 – Online nytårskur. 

Jeg ville ønske at jeg vidste hvordan man kunne komme lyd på en blog, for min baggrundsmusik er en Corey Taylor live koncert fra Koko, London, 2016 og det er ren musling og kaviar for øregangene. Hvis ikke du ved hvem Corey Taylor er – shame on you. Nej, jeg laver bare gas. Men det minder mig om at jeg har et par ideer til boganmeldelser til fremtidige blogs. Pointen er at du får et indtryk af den setting, jeg har sat mig selv i, for at lave dette indlæg – for jeg har glædet mig til at skrive det.

Jeg har henover den sidste uge arbejdet intenst med et redskab, jeg fandt på Dortelytje.com, som hedder Manifest 2018 – Online Nytårskur. Redskabet er tiltænkt til alle de seje selvstændige businesskvinder, der nyder godt at Lytjes ekspertise, som et redskab til at fokusere og forbedre sin business. Nu tænker du måske: Jamen Linda, hvad har business med psykisk sårbarhed at gøre? Well, wait for it – for jeg vil gerne vise dig med dette indlæg, at du kan finde hjælp og redskaber på steder, der ikke lige er indlysende.

Men først lidt om Dorte Lytje

Jeg stødte på Dorte Lytjes navn i forbindelse med min forrige stresssygemelding, fordi jeg der var begyndt at tænke i mentor og coacingtanker. Det blev det så ikke til – ikke i dén omgang i hvert fald – men nyhedsbrevene fortsatte fra Dorte Lytje og blev ved med at inspirere  helt op til jeg for nogle uger siden modtog en mail om at jeg som følger af nyhedsbrevene fik adgang til Manifest 2018.

Dorte Lytje skriver om sig selv at hun er NLP coach, børnebogsforfatter og Feminin Business Mentor. Jeg vil tillade mig at tilføje Inspirator. Blandt hendes kreationer er blandt andet Feminin Business Circle, som er et fællesskab for seje business kvinder, mentorsessioner og Blog dig til business-workshoppen, hvor der virkelig deles ud af fif. Jeg har ikke selv haft råd til det, men fulgt hendes gratis highlight version og jeg skal virkelig til at spare op til at kunne følge den fulde version.

Se, det der er med Lytje og hendes hjemmeside er at man føler sig velkommen. Hun er befriende jordnær i sin tilgang til sine læsere og kunder og jeg sidder faktisk tit og kommer til at smile, fordi af alle til tider ret prætentiøse websites, så er dortelytje.com et rart sted at være. Hvis du sidder med en lille iværksætter i maven, så skulle du lægge et visit forbi hendes hjemmeside og blog.

Manifest 2018 – min egen online nytårskur

Jeg fik som sagt en mail om det her business redskab og jeg var – og er – jo lidt nysgerrig, så det skulle jeg selvfølgelig lige tjekke ud. Allerførst tænkte jeg at det var da et godt redskab at have i baghånden, for jeg har aldrig helt sluppet mentor- og coaching tankerne, omend jeg ved at jeg skal finde min egen version af begrebet, grundet min Asperger diagnose, som jeg er nødt til at tage højde for fremadrettet. Men pludselig slog det mig at jeg kunne bruge Manifest 2018 til at arbejde mig selv ud af min sygemelding, til at få styr på mine prioriteter og min passion, til at minde mig selv om at de negative tanker, jeg gennem 39 år har lært mig selv at tænke, skal modarbejdes og sendes hen hvor kragerne for længst er vendt om. Jeg fik direkte adgang til det, fordi jeg i forvejen abonnerer på nyhedsbreve, og det er faktisk det eneste, det “koster” – at få et inspirerende nyhedsbrev en gang i mellem.

Ja, det er et redskab tiltænkt business, men det er også et redskab der er så fint bygget op, at man kan bruge det i selvhjælps- og selvrefleksionsregi. Jeg vil ikke gennemgå hele manifestet, men jeg vil trække nogle highlights ud af det, som for mig gav stof til eftertanke, en tåre i øjenkrogen og mod på at tage kampen op med min stress og depression.

Manifest 2018 – Online Nytårskur

Vi starter med at gøre status over det forgangne år

Det allerførste felt hedder “Årets lektie” og for mig var der ingen tvivl. Jeg skrev “Det er okay at bede om hjælp”. Hvis du har været på min blog før, så ved du at jeg for ikke ret længe siden skrev et blogindlæg om At turde at bede om hjælp – og er dette emne svært for dig, vil jeg anbefale at du giver dét indlæg et læs også. Det har været den vigtigste lektie overhovedet i 2017, at det er okay at bede om hjælp. Jeg sad hos min kontaktperson på Psykiatrisk tilbage i september og var opløst af gråd og ville gerne sygemelde mig, men turde ikke, for hvad nu hvis min chef og kolleger blev sure på mig. Jeg følte jeg svigtede dem helt enormt og jeg blev gentagne gange spurgt, om vi skulle arrangere en indlæggelse og jeg kunne simpelthen ikke få mig selv til at sige ja, på trods af at det var åbenlyst for enhver at jeg var knækket. Min kontaktperson måtte hente den psykiatriske overlæge, der havde det endelige ansvar for min medicinering og mit forløb, for at prøve at overtale mig til at sige det lille ord på to bogstaver: ja. Jeg fik det sagt, men det var meget lavt og spagt. Og det er nok også dét, på trods af efterfølgende opsigelse og langtidssygemelding, som jeg er allermest stolt over og som har været den største udfordring i 2017. For der var slet ingen tvivl om at jeg var færdig. Knækket og brækket i en grad hvor jeg ikke selv kunne se realiteterne rigtigt i øjnene. Samtidig blev dette også startskuddet til at jeg fik en større selvfornemmelse og fremadrettet langt bedre kunne bede om hjælp. Det bliver nok aldrig nemt for mit vedkommende, at bede om hjælp, men i det mindste får jeg det nu gjort.

Dette leder mig til et andet punkt under status over året, som for mig var ret vigtigt og som tog lidt tid for mig at få sat ord på: “Hvad ville du ønske, du havde gjort mere af?”. Og jeg ville ønske at jeg havde lyttet mere til mig selv og min mavefornemmelse, i stedet for at kæmpe i mod og stå op hver dag med en renpudset maske, der smilede mens jeg græd indvendigt. Jeg ville ønske at jeg havde fået min diagnose mange år tidligere, så jeg havde undgået alle mine nedture, men det har været ude af mine hænder. Til gengæld har jeg nu fået sat ord og begreb på de ting, der var og er svære for mig og set i bagklogskabens ulidelige lys, så er det nøjagtig de samme ting, som jeg har vidst jeg havde det svært med tidligere, men som jeg ikke har accepteret og forsøgt at arbejde i mod. Så til jer, der sidder derude; lyt til jeres mavefornemmelse. Den lyver aldrig. Måske du mangler ord til at beskrive din mavefornemmelse, men stol på den.

Ønsker for fremtiden

Næste punkt på Manifest 2018 er hvilke ønsker, man har for fremtiden. Jeg ved faktisk ikke præcist, hvad jeg skal fremhæve her, for det var generelt et ret svært afsnit at arbejde mig igennem. Det skyldes måske det sted, jeg er nu, at det er svært at turde ønske og håbe på bedre tider, selvom jeg rationelt ved at de kommer. Men spørgsmålet om hvem og hvad jeg gerne vil bruge tid på, var nok det, der lå mest til højrebenet: jeg vil nemlig gerne bruge mere tid sammen med min familie og jeg vil gerne bruge mere tid med min blog og arbejdet for at øge åbenhed omkring psykisk sårbarhed.
Og det er tiden med familien, der bliver den store udfordring. Det lyder måske mærkeligt, men husk på at jeg har Aspergers Syndrom og der er ret mange ting i forhold til sociale spilleregler, som ikke falder mig naturligt og jeg får det, jeg kalder sociale tømmermænd, når jeg er sammen med andre mennesker. Jeg har simpelthenbrug for at lade op igen. Så hvorfor satse på det som noget jeg gerne vil forbedre, tænker du måske. Og svaret er ret simpelt: no man is an island! Og min familie er, selvom jeg har svært ved at vise det, det dyrebareste jeg har. Så jeg vil gerne bruge 2018 til at blive lidt bedre til at vise det, selvom det måske bliver lidt akavet og forceret, fordi som sagt: det ligger ikke naturligt til mig.

Manifest 2018 – Online Nytårskur

Lidt om året der kommer

Det tredje afsnit i Manifest 2018 var lidt lettere, men stadig svært at gå igennem, fordi det krævede at jeg virkelig så ind ad og var ærlig for mig selv. I sær på punktet om hvad der ville kunne forhindre mig i at opnå det, jeg ønsker mig af 2018. Egentlig var det ret åbenlyst, men det var svært at sætte ned på papir, fordi jeg kunne mærke at jeg forpligtigede mig selv på en helt anden måde. Den største forhindring er mig selv. Og det kan være ret hårdt at sætte ned sort på hvidt, i sær når man står midt i en krise og kæmper for at komme oven vande og trække vejret igen. Og jeg er helt klar over at for nogle, der læser dette, vil det også kunne virke provokerende at man ikke kan skyde ansvaret fra sig. Ikke helt i hvert fald, for der ér eksterne ting, der påvirker os som mennesker og det må vi heller ikke være blinde for. Og forstå mig ret, for når jeg siger “mig selv” som største forhindring, er det også med tanke på at der er nogle tankeprocesser i mit sind, som er ret svære at få kontrol over – vi snakker i mit tilfælde 39 år med systematisk selv-nedgørelse og det vender man ikke bare lige fordi man skriver i et Manifest. Men man tager det første skridt til forandring og det er dét, der er det væsentlige. Så det jeg skal øve mig på i 2018 er at blive opmærksom på hvornår mine tanker arbejder i mod mig og mine drømme – og dernæst forsøge at vende dem til positive tankesæt eller slet og ret kassere dem som ubrugbart fyld.

Manifest 2018 – Online nytårskur

Afslutningen

Manifestet slutter af med at man opsummere på sine refleksioner og udfylder et Livshjul, hvilket der er en vejledning til. Det svarer vel mest af alt til en konklusion i en afhandling, der lige opsummere det vigtigste.

For mig tog det en uges tid at komme igennem. Jeg købte lidt ekstra redskaber i Bog&Ide; en tilbudsmappe med indstikslomme til at opbevare manifestet i og en notesbog, som jeg har brugt til arbejdet med manifestet, men som jeg også skal bruge som idebog til min blog og mine skriverier. Og find en notesbog – hvis du vil have én – som er rigtig. Jeg havde egentlig sat mig for en af de her vildt flotte notesbøg, der har det her antikke og forgyldte mønster, som koster over 200 kroner. Men da jeg stod i min kærestes butik (til jer, der ikke ved det, så er hun butikschef i Bog&Ide), så fik jeg øje på en endnu bedre notesbog, som var som lavet til mit projekt. Forsiden er sort, med ordene “The book of YES” skrevet i guld. Jeg mener… meget mere rammende notesbog, kunne jeg ikke finde. Og så kostede den kun 99,95. Du kan selvfølgelig også sagtens købe en notesbog til 15 kroner – det kommer jo meget an på, hvordan du vil arbejde med den. For mig og min notesbog handler det om at jeg fik en notesbog, der dagligt – allerede på forsiden – inspirerede mig til at tænke positivt.

Jeg har linket flere gange til Manifest 2018 i mit indlæg, men du får det lige her en sidste gang:

Manifest 2018 – Online Nytårskur

Og jeg kan virkelig anbefale dig at tjekke det ud og se om det måske kunne være noget for dig at arbejde med i hvad end proces, du befinder dig i. Du behøver ikke at være psykisk sårbar, for manifestet er generelt bare en god måde at gøre status i sit liv og være lidt mere proaktiv i forhold til hvor man gerne vil hen.

Hvis du har fundet nogle alternative selvhjælpsredskaber på nettet eller andre steder, som man måske ikke lige selv ville tænke på, så er du velkommen til at dele dine inputs herunder.

Tilbage er der blot at ønske en rigtig god dag til jer alle – og for de af jer der henter Lytjes Manifest, så rigtig god arbejdslyst.

Join my social media sunshine families